16 Kasım 2010 Salı

KURBAN ETİNE DİKKAT

Kurban kesiminde derinin dış kısmı kesinlikle ete temas etmemeli. Eti mutlaka dinlendirin, hemen buzdolabına koymayın. Mangalda kömür iyice köz haline geldikten sonra et pişirilmeli.

Türkiye bayram havasına girdi, milyonlarca insan yollara düştü, Kurban Bayramı için artık saatler kaldı. Bayramda yüzbinlerce  hayvan kurban edilecek ve son uyarılar yapılıyor.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, bayramda kesime hazırlanan hayvana kötü muamele edildiğinde etin kalitesinin düştüğünü ve daha çabuk bozulduğunu söyledi.
Kurban Bayramı'nda daha kaliteli eti elde etmenin ve onu muhafaza etmenin püf noktalarını anlatan Prof. Kaya, sağlıklı ve kaliteli et için kesinlikle sağlıklı hayvanların seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Kaya, şu uyarıları yaptı:
  • Kesim sırasında hayvana kötü muamele edilirse et kalitesi düşer ve daha çabuk bozulur. Hayvana yapılan kötü muamele etin kalitesini önemli ölçüde düşüreceği için hayvanı strese sokmamamız lazım. Strese soktuğumuz zaman o hayvanın vereceği etin kalitesi de düşüktür, o et daha kısa sürede bozulur ve rengi koyu olur.
  • Alınan hayvan kesimden önce mutlaka dinlendirilmeli, kurbanlık kesimden önce aç bırakılmalı ve asla strese girecek ortam oluşturulmamalı. Hayvan işi bilen, sertifika almış kişiler tarafından kesilmeli.
  • Bir diğer husus ise kanın çok iyi akıtılması gerekiyor. Kesilen hayvanın kanı iyi akıltılmazsa etin muhafaza süresi de kısa olur. Özellikle yorgun hayvanlarda bu durum oluyor, ette kalan kan tabi fazla kalması durumunda o etin muhafaza süresi de kısalıyor, o et kısa sürede bozuluyor. Onun için kanı da çok iyi akıtılmalıdır.
  • Kesim işlemi sırasında derinin dış kısmı asla ete dokundurulmamalı. Eğer temas gerçekleşirse derinin düzeyindeki mikroorganizmalar ete bulaşır ve böylece et kısa sürede bozulur.
  • Hayvanı kestikten sonra et bir süre dinlendirilmeli. Hemen buzdolabına konulmayacak, bu noktada eğer siz eti dinlendirmeden buzdolabına alırsanız ette sertleşme, çekme olur, etin boyunda kısalma olur. Onun için eti önce dinlendireceksiniz. Eti böldüğünüz parçalara göre küçükse 5-6 saat, etin büyüklüğüne göre 7-8 saat serin bir ortamda dinlendireceksiniz. Bu bilimsel bir kuraldır, et muhakkak dinlendirilmelidir.
  • Eti dinlendirdikten sonra kullanıma göre parçalara bölünüp, buzdolabında muhafaza edilmeli. Buzdolabı poşetine veya folyalara sarılan et dolapta üst üste konulmamalı, aksi halde çabuk bozulur.
  • Kıyma yapmak için hazırlanan et buzdolabında en fazla bir gün bekletilmeli. Yani çiğ halde bir eti kıyma yaptığınız zaman buzdolabındaki muhafaza süresi 1 gündür. Eti blok halinde dondurmak da doğru değildir. Dondurup çözündürmek de tehlikelidir.
  • Pişirilmiş et de dolapta saklanmalı. Et kolay bozulabilen bir gıda ve mikroorganizmalar, mikroplar için de çok iyi bir ortamdır. Mikroorganizmalar eti çok seviyor. Ette çok iyi gelişiyorlar. Bunun için onların gelişemeyeceği şartları sağlamamız gerekiyor. Birincisi soğukta muhafaza çok kısa süreli bir şeydir. Bir kaç gün ya da derin  dondurucuda 3-5 ay saklayabilirsiniz ama kesinlikle havayla temas etmeyecek şekilde sarmalısınız. Bazen et kavrulur, pişirilir. Pişirilmiş et de mutlaka dolapta saklanmalıdır.
  • Bozuk eti kokusundan veya renginden ayırt edebiliriz. Ancak hafif bozuk etleri bazen ayırt etmek zor olabiliyor. Ama bunu baştan görmeniz gerekiyor. Bakteriler gelişmeye başlar ve çok değişik renklerde et elde edersiniz. Dünyada görülen gıda kaynaklı zehirlenmeler içerisinde etin payı çok yüksek, bunun için eti çok iyi muhafaza  edip, çok iyi de pişirmemiz gerekiyor.
  • Sert etlerden haşlama, yumuşak etlerden ızgara yapılmasını tavsiye ediyoruz. Mangalda kömür iyice köz haline geldikten sonra et pişirilmeli, bu sağlık açısından önem arz eder. Et yerken yanında mutlaka salata da olsun.
  • Öyle söylendiği gibi kırmızı ette çok kolesterol yok. 100 gram ette 65-70 miligram kolesterol var. Kolesterolün içeriği yumurtadan, tereyağından sakatattan az orandadır. Kolesterol tavukta da yumurtada da hayvansal ürünlerin tümünde var. Etin bu yönü biraz şansız, bütün hayvansal gıdalarda var ama sürekli kırmızı ete yüklenilir. Tabii eğer siz sınırları aşarsanız her gıda için bu geçerlidir. Hepsinden az az bir öğün hazırlamanız gerekiyor. Biz yağlı et tüketmelerini önermiyoruz ama bir bonfileyi tükettiğiniz zaman çok da yağlı değildir. Ete haksızlık yapıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KURBAN ETİNE DİKKAT

Kurban kesiminde derinin dış kısmı kesinlikle ete temas etmemeli. Eti mutlaka dinlendirin, hemen buzdolabına koymayın. Mangalda kömür iyice köz haline geldikten sonra et pişirilmeli.

Türkiye bayram havasına girdi, milyonlarca insan yollara düştü, Kurban Bayramı için artık saatler kaldı. Bayramda yüzbinlerce  hayvan kurban edilecek ve son uyarılar yapılıyor.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, bayramda kesime hazırlanan hayvana kötü muamele edildiğinde etin kalitesinin düştüğünü ve daha çabuk bozulduğunu söyledi.
Kurban Bayramı'nda daha kaliteli eti elde etmenin ve onu muhafaza etmenin püf noktalarını anlatan Prof. Kaya, sağlıklı ve kaliteli et için kesinlikle sağlıklı hayvanların seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Kaya, şu uyarıları yaptı:
  • Kesim sırasında hayvana kötü muamele edilirse et kalitesi düşer ve daha çabuk bozulur. Hayvana yapılan kötü muamele etin kalitesini önemli ölçüde düşüreceği için hayvanı strese sokmamamız lazım. Strese soktuğumuz zaman o hayvanın vereceği etin kalitesi de düşüktür, o et daha kısa sürede bozulur ve rengi koyu olur.
  • Alınan hayvan kesimden önce mutlaka dinlendirilmeli, kurbanlık kesimden önce aç bırakılmalı ve asla strese girecek ortam oluşturulmamalı. Hayvan işi bilen, sertifika almış kişiler tarafından kesilmeli.
  • Bir diğer husus ise kanın çok iyi akıtılması gerekiyor. Kesilen hayvanın kanı iyi akıltılmazsa etin muhafaza süresi de kısa olur. Özellikle yorgun hayvanlarda bu durum oluyor, ette kalan kan tabi fazla kalması durumunda o etin muhafaza süresi de kısalıyor, o et kısa sürede bozuluyor. Onun için kanı da çok iyi akıtılmalıdır.
  • Kesim işlemi sırasında derinin dış kısmı asla ete dokundurulmamalı. Eğer temas gerçekleşirse derinin düzeyindeki mikroorganizmalar ete bulaşır ve böylece et kısa sürede bozulur.
  • Hayvanı kestikten sonra et bir süre dinlendirilmeli. Hemen buzdolabına konulmayacak, bu noktada eğer siz eti dinlendirmeden buzdolabına alırsanız ette sertleşme, çekme olur, etin boyunda kısalma olur. Onun için eti önce dinlendireceksiniz. Eti böldüğünüz parçalara göre küçükse 5-6 saat, etin büyüklüğüne göre 7-8 saat serin bir ortamda dinlendireceksiniz. Bu bilimsel bir kuraldır, et muhakkak dinlendirilmelidir.
  • Eti dinlendirdikten sonra kullanıma göre parçalara bölünüp, buzdolabında muhafaza edilmeli. Buzdolabı poşetine veya folyalara sarılan et dolapta üst üste konulmamalı, aksi halde çabuk bozulur.
  • Kıyma yapmak için hazırlanan et buzdolabında en fazla bir gün bekletilmeli. Yani çiğ halde bir eti kıyma yaptığınız zaman buzdolabındaki muhafaza süresi 1 gündür. Eti blok halinde dondurmak da doğru değildir. Dondurup çözündürmek de tehlikelidir.
  • Pişirilmiş et de dolapta saklanmalı. Et kolay bozulabilen bir gıda ve mikroorganizmalar, mikroplar için de çok iyi bir ortamdır. Mikroorganizmalar eti çok seviyor. Ette çok iyi gelişiyorlar. Bunun için onların gelişemeyeceği şartları sağlamamız gerekiyor. Birincisi soğukta muhafaza çok kısa süreli bir şeydir. Bir kaç gün ya da derin  dondurucuda 3-5 ay saklayabilirsiniz ama kesinlikle havayla temas etmeyecek şekilde sarmalısınız. Bazen et kavrulur, pişirilir. Pişirilmiş et de mutlaka dolapta saklanmalıdır.
  • Bozuk eti kokusundan veya renginden ayırt edebiliriz. Ancak hafif bozuk etleri bazen ayırt etmek zor olabiliyor. Ama bunu baştan görmeniz gerekiyor. Bakteriler gelişmeye başlar ve çok değişik renklerde et elde edersiniz. Dünyada görülen gıda kaynaklı zehirlenmeler içerisinde etin payı çok yüksek, bunun için eti çok iyi muhafaza  edip, çok iyi de pişirmemiz gerekiyor.
  • Sert etlerden haşlama, yumuşak etlerden ızgara yapılmasını tavsiye ediyoruz. Mangalda kömür iyice köz haline geldikten sonra et pişirilmeli, bu sağlık açısından önem arz eder. Et yerken yanında mutlaka salata da olsun.
  • Öyle söylendiği gibi kırmızı ette çok kolesterol yok. 100 gram ette 65-70 miligram kolesterol var. Kolesterolün içeriği yumurtadan, tereyağından sakatattan az orandadır. Kolesterol tavukta da yumurtada da hayvansal ürünlerin tümünde var. Etin bu yönü biraz şansız, bütün hayvansal gıdalarda var ama sürekli kırmızı ete yüklenilir. Tabii eğer siz sınırları aşarsanız her gıda için bu geçerlidir. Hepsinden az az bir öğün hazırlamanız gerekiyor. Biz yağlı et tüketmelerini önermiyoruz ama bir bonfileyi tükettiğiniz zaman çok da yağlı değildir. Ete haksızlık yapıyoruz.

0 yorum: (+add yours?)

Yorum Gönder

İSTATİSTİK

Google Pagerank Powered by  MyPagerank.Net Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Toplist